Renkaat takaavat turvallisuutta

Julkaistu: 19 May 2023

Onko olemassa puhkeamattomia renkaita? Voiko rengaspaineilla vaikuttaa polttoaineen kulutukseen? Miten traktori saadaan kulkemaan pellolla siten, että se painaa mahdollisimman vähän allaan olevaa maata? Näihin ja moniin muihin renkaita koskeviin kysymyksiin haluaisi moni renkaiden päällä kulkeva vastauksen.

Monenlaista rengasteknologiaa

Autoteollisuus panostaa renkaisiin nykyään enemmän ja enemmän. Rengastesteissä on huomattu, että muun muassa renkaan leveydellä, renkaan kuvioinnilla, kuvioiden syvyydellä, renkaan materiaalin ainesosilla ja rengaspaineella on vaikutusta ajoturvallisuuteen ja polttoaineen kulutukseen.

Eritoten raskaankaluston renkaat kuluvat nopeasti, ja niiden kulumista hidastavan teknologian kehittämisellä voidaan säästää suuria summia. Traktoreiden aiheuttama rasitus maanpintaan on myös tullut tutkimusaiheeksi. Tähän ilmiöön liittyvät rengaspaineet, joita madaltamalla työkone aiheuttaa vähemmän tuhoa pellolla. Traktoreiden kohdalla hankaluuksia tuottaa se, että niillä on ajettava toisinaan myös maantiellä, jolla puolestaan tarvittaisiin korkeampi rengaspaine polttoaineen säästämiseksi. Tästä syystä on alettu kehittää antureilla varustettuja älyrenkaita, jotka osaisivat itse säätää paineen kulloisellekin maaperälle ja tielle sopivaksi.

Talvirengasteknologia on vielä asia erikseen. Suomessa on perinteisesti panostettu talvirengasteknologian kehittämiseen – maailman ensimmäinen talvirengas kuorma-autoille kehitettiin nimittäin Suomessa vuonna 1934. Eikä kulunut kuin kaksi vuotta, niin talvirengas oli kehitetty Suomessa myös henkilöautoille. Erillisiä lumiketjuja ei enää tarvittukaan jokaiseen liukkaaseen tilanteeseen. Suomalainen nastarengas sai maailmanlaajuista kuuluisuutta rallikilpailuissa jäisillä Alppiteillä 1950-luvun loppupuolella. Siitä alkoi nastarenkaiden tuotekehittely. Paksukuvioinen talvirengas ilman nastoja alkoi kehittyä samasta keksinnöstä. 1970-luvulla tulivat markkinoille kitkarenkaat, joissa oli paksut pitourat ja mahdollisimman hyvin lumella pitävä kumiseos.

Nykypäivän tuotekehittely

Talvirengasteknologian lisäksi renkaisiin kehitetään maailmanlaajuisesti monenlaisia uutuuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi puhkeamattomat renkaat. Siinä rengasmateriaalin sisäosaan on sijoitettu pehmeä viskoosikerros, joka automaattisesti täyttää reiän, joka on halkaisijaltaan alle viisi milliä. Näin ollen autoilija ei edes aina tiedä, että renkaan on läpäissyt jokin terävä esine, koska rengas ikään kuin paikkautuu itse.

Prosessiteknologian ja bioteknologian avulla kehitetään koko ajan uusia materiaaleja. Kukapa olisi muutama vuosi sitten uskonut, että esimerkiksi voikukkaa uuttamalla voidaan saada kumia muistuttavaa materiaalia? Nykypäivän tuotekehittelyyn kuuluu olennaisena osana myös erilaisten älymekanismien ja antureiden asennus tuotteisiin sekä kierrätettävyyden kehittäminen. Ylöjärven Rengas-Set Oy tarjoaa renkaat kevyelle- ja raskaallekalustolle.

jaa  

Renkaat pitävät tiellä

Isossa osassa kulkuneuvoja on pyörät. Autojen ja raskaan kaluston pyörissä on vahvat kumiset renkaat. Renkaita on markkinoilla joka lähtöön halvoista kalliisiin ja kotimaisista ulkomaisiin. Jos rengasaihe kiinnostaa, niin tervetuloa blogin pariin. Autonrenkaita on valmistettu kumista noin sadan vuoden ajan. Niiden laatu on kehittynyt vuosikymmenten kuluessa. Nykyään renkaat ovat leveitä ja paksuja, jotta niiden pito tiellä on mahdollisimman hyvä. Renkaiden säännöllinen huoltaminen on liikenneturvallisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää. Liian kuluneet renkaat täytyy vaihtaa uusiin, koska kuluneilla renkailla ajoneuvon ohjattavuus heikkenee huomattavasti ja liikenneonnettomuuksien määrä kasvaa. Blogissa myös kerrotaan, mitkä renkaan sivussa olevat koodit ovat erityisen tärkeitä ja mitä ne tarkoittavat. Antoisia lukuhetkiä blogin parissa. Myös kommentit ovat tervetulleita.

Kategoriat

arkisto